Home Ajaran Sesat AJARAN SESAT ADALAH MENYALAHI SYARIAT ISLAM DAN MEMBAWA KECELARUAN DALAM MASYARAKAT. KENAPA...

AJARAN SESAT ADALAH MENYALAHI SYARIAT ISLAM DAN MEMBAWA KECELARUAN DALAM MASYARAKAT. KENAPA MASIH ADA YANG TERPENGARUH???

2745
0

Salah satu cabaran dalam pengembangan agama Islam semenjak dahulu ialah wujudnya pengaruh yang cuba memesongkan akidah penganut agama Islam. Bermula dari zaman Nabi Muhammad S.A.W hinggalah ke zaman sekarang, umat Islam tidak pernah sunyi daripada berhadapan dengan isu penyelewengan akidah dan penyebaran ajaran sesat.

Kemunculan ajaran sesat di negara ini seperti cendawan tumbuh dan mendapat dokongan daripada sebahagian umat Islam di negara ini meskipun ajaran tersebut bercanggah dengan logik akal, apatah lagi bercanggah dengan ayariat Islam seperti pemimpinnya mengaku Tuhan atau Nabi, semua pengikut akan masuk syurga, boleh berzina, tak perlu solat, mengamalkan ritual yang pelik-pelik  dan sebagainya lagi. Antara ajaran sesat tersebut termasuklah Ajaran Bahtera Nabi Nuh, Ajaran Ayah Pin, Ajaran Ahmad Laksamana, Ajaran Bahai, Ajaran Milah Abraham, Tarikat Kadirun Yahya, Ajaran Kadar Ahmad, Ajaran Martabat Tujuh, Ajaran Wali Suci dan berpuluh yang lain lagi.

Ajaran sesat tidak akan bertapak, berkembang dan tersebar tanpa adanya sebarang sebab atau faktor yang mendorong munculnya ajaran tersebut.  Sebenarnya banyak faktor yang menyebabkan ajaran sesat semakin berkembang di negara ini. Antaranya ialah  kelemahan sistem pendidikan Islam, kelemahan menangani unsur negatif media massa, kelemahan menjauhkan pengaruh budaya Barat dalam kehidupan masyarakat hari ini dan kelemahan membasmi kepercayaan purba serta adat istiadat yang menyalahi Islam dalam kehidupan seharian adalah antara faktor yang menjadi penyumbang kepada perkembangan ajaran sesat di negara ini.

Biarpun kerajaan berusaha menyemarakkan usaha dakwah menerusi pelbagai medium dan perancangan di segenap peringkat, namun masih ada kumpulan ajaran sesat yang berjaya menembusi golongan sasaran terutama menerusi kaedah dan pendekatan tertentu seperti perbomohan dan rawatan tradisional, ilmu persilatan, tarikat sesat dan pengamalan amalan tertentu seperti pemujaan, amalan zikir beramai-ramai  yang pelik yang menyimpang daripada ajaran Islam dan berbagai amalan khurafat yang lain.

Walaubagaimanapun, faktor yang paling utama kenapa seseorang boleh terpengaruh dengan ajaran sesat adalah kerana kejahilan ilmu agama dan akidah yang rapuh sehingga begitu mudah terpengaruh walaupun ajaran tersebut sangat bertentangan dengan ajaran Islam dan bertentangan dengan logik akal yg sihat, Oleh itu, umat Islam digalakkan untuk menuntut ilmu dengan guru yang benar-benar terbukti sahih mengikut ajaran Islam yang sebenar supaya akidah tidak mudah terpesong dengan hasutan atau sesuatu ajaran baru yang boleh menyesatkan. .

Sesungguhnya akidah, syariat dan akhlak Islam Ahli Sunnah Wal Jamaah berperanan menyatupadukan umat dan menjamin keamanan serta kestabilan negara. Manakala ajaran atau fahaman menyeleweng dan sesat yang berlainan daripadanya serta pengamalan biasa masyarakat Islam di negara ini dianggap sebagai usaha untuk mengacaubilaukan kestabilan dan keharmonian negara. Ini menunjukkan ajaran sesat bukan sahaja memberi kesan buruk terhadap individu tetapi juga kepada keluarga, masyarakat dan negara.

Sumber: Jurnal Syariah, Jil. 18, Bil. 2 (2010) dan Majlis Agama Islam Selangor