Home Liberalisme ISLAM TIDAK MENENTANG PRINSIP KEBEBASAN SELAGI TIDAK MELAMPAUI BATAS EKSTREM SEPERTI LIBERALISME

ISLAM TIDAK MENENTANG PRINSIP KEBEBASAN SELAGI TIDAK MELAMPAUI BATAS EKSTREM SEPERTI LIBERALISME

105
0

Islam telah membebaskan manusia daripada persepsi kehidupan hanya terhad kepada dunia kepada meyakini kehidupan manusia juga melangkaui hari akhirat.

Penyataan tersebut telah menolak tanggapan kumpulan liberal yang mengatakan bahawa ajaran Islam telah menyekat kebebasan seseorang individu, sedangkan ketidakfahaman terhadap tabiat Islam yang menyebabkan mereka terus memperhambakan diri pada manusia lebih daripada memperhambakan diri pada Allah SWT.

Islam tidak menentang kebebasan, malah Islam mendukung konsep kebebasan sebagai hak dan prinsip politik yang mesti dihormati, namun kebebasan tidak boleh disalahgunakan sehingga mendatangkan kemudaratan atau mengganggu kehidupan orang lain. Sebagai contoh, tindakan kerajaan mengharamkan buku ‘Breaking the Silence: Voices of Moderation – Islam in a Constitutional Democracy’ yang dihasilkan oleh kelompok liberal G25 harus dipuji dan tindakan tersebut adalah menepati semangat menjaga agama rakyat sepertimana yang termaktub dalam perlembagaan.

Buku tersebut secara jelasnya bertentangan dengan akidah dan syariat Islam seperti soal khalwat, kahwin campur agama, kebebasan untuk murtad dan banyak lagi. Selain itu, tokoh seperti Mustafa Akyol melalui bukunya ‘Islam without Extremes: A Muslim Case for Liberty’ banyak mengemukakan idea bermain dengan terma. Katanya, negara sekular berbeza dengan negara sekularis sedangkan dalam kedua-dua definisi ia tetap menidakkan Islam dalam pentadbiran negara.

Tindakan berani golongan tersebut yang mula ‘menonjolkan diri’ di peringkat umum menunjukkan mereka menyalahtafsirkan kebebasan yang diberikan. Sedangkan Islam hanya boleh menerima prinsip kebebasan tidak melampaui batas yang ditetapkan dalam Islam dan tidak boleh sama sekali meraikan kebebasan yang melampaui batas kerana kebebasan seperti itu akan menimbulkan masalah besar kepada keharmonian di negara ini.

Sumber: Berita Harian